unikankare_kirjallisuus (4K) navigaatio
2.10.2015
Kuva: Anneli Perkiö


KUSTAVI JA SAAMENMAA TEEMOINA
Turun Kirjamessut 25 vuotta - ja täynnä elämää!

Turun Kirjamessut viettää 25-vuotisjuhlavuottaan juuri niin persoonallisella tavalla kuin sen sydämelliseen olemukseen kuuluukin. Messuilla käydään mm. pihan laavussa kuuntelemassa saamelaisia tarinoita, nautitaan kirjailijoiden puheenvuoroista ja luetaan taukoamatta Volter Kilpeä.

Turun Messukeskuksessa 2.-4.10.2015 järjestettävien messujen teemoina ovat Ruotsi, Saamenmaa ja Kustavi. Tapahtumassa on mukana n. 700 esiintyjää, lähes 500 yksittäistä ohjelmaa ja satoja näytteilleasettajia. Avajaisissa puhuu ministeri Olli Rehn.

Saamenmaa lähtee messuille voimalla

Saamenmaa tuo Turkuun kaikkien aikojen mittavimman saamelaiskulttuurin ja –kirjallisuuden kavalkadin. Saamenmaan ohjelmassa on yli 80 yksittäistä ohjelmanumeroa, joissa saamelaiskulttuuria esitellään mm. rapin, folk-rockin, joiun, saamelaistarinoiden, runouden, kirjailijaesittelyjen, kirjanjulkistamisten, nykytaiteen, tanssin, elokuvien, dokumenttien ja työpajojen kautta. Ofelaš-lähettiläät opastavat messuvieraat saamelaiskulttuuriin ja messuilla ovat edustettuina kaikki Suomessa puhuttavat saamen kielet eli koltansaame, inarinsaame ja pohjoissaame.

ki_Messut2015_360 (59K)- Näin suurta saamelaiskulttuurin esittelyä ei ole koskaan aikaisemmin ollut ja tuskin pitkään aikaan on tulossakaan. Paikalle tulee kaupunkisaamelaisia Rovaniemeä myöten. Erityisen ilahtunut olen mm. siitä, että lisääntyvien suomennosten myötä saamme Saamenmaan kirjallisuutta tunnetuksi nyt paremmin kuin koskaan, iloitsee Saamen kielen ja kulttuurin lehtori Outi Länsman, joka ollut tekemässä teemakokonaisuutta.

Messuille saapuvat kirjailijat Kirsti Paltto, Kerttu Vuolab, Jouni Vest, Synnøve Persen, Inghilda Tapio, Karin Tuollja, Rose-Marie Huuva, Karen Anne Buljo, Sollaug Sárgon, Inga Ravna Eira, Marry A. Somby, Marit Anne Sara, Niilo Aikio, Rauni Magga Lukkari, Inger-Mari Aikio, Niillas Holmberg, Ante Aikio, Veli-Pekka Lehtola, Jorma Lehtola ja Elina Moshnikoff. Mukana ovat myös rap-artistit Ailu Valle ja Amoc.

Saamenmaa-ohjelmaa toteuttaa suuri joukko toimijoita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Avajaisissa esiintyvät Sevettijärven koululaiset ja messuilla jaetaan Vuoden saamelainen -palkinto. Kaupunkisaamelaiset kokoontuvat Turkuun pitämään “kokoontumisajonsa” ja pohjoisesta Turkuun ajelee yhteispohjoismainen kirjastoauto. Messukeskuksen pihalle nousee Laavu | Lávvu –ohjelmatila.

Ennätysmäisen laaja ruotsalaiskirjailijoiden teemakokonaisuus

Turun Kirjamessuille saapuu ennätysmäärä kirjailijavieraita Ruotsista. Messuilla esiintyvät David Lagercrantz (WSOY), Håkan Nesser (Tammi), Kerstin Ekman (Tammi), Horace Engdahl (Siltala), Herman Lindqvist (WSOY), Lena Andersson (Siltala), Stefan Ahnhem (WSOY), Sara B. Elfgren ja Mats Strandberg (Basam Books), Lin Hallberg (Tammi), Anna Lihammer (Atena), Kristina Ohlsson (WSOY), Linda Olsson (Gummerus), Johan Theorin (Tammi) ja Bea Uusma (Like) ja Mikael Bergstrand (Bazar Kustannus).

Ruotsi-teemaan läheisesti nivoutuva dekkarikirjallisuus esittäytyy Suomen dekkariseuran lauantaina 3.10. klo 12.30-16.30 järjestämässä Dekkaritähdet kertovat –päivässä, jossa keskustelujen teemoina ovat mm. dekkareiden Suomi- ja Ruotsi-kuvat, ruotsalaisen rikoskirjallisuuden trendit 2000-luvulla sekä pohjoismaisen dekkarin menestys maailmalla. Ruotsalaiskirjailijoiden lisäksi ohjelmassa kuullaan suomalaisia eturivin jännityskirjailijoita kuten Leena Lehtolaista, Pekka Hiltusta, Outi Pakkasta, Christian Rönnbackaa, Reijo Mäkeä, Pirjo Tuomista, Saara Kesävuorta ja Timo Sandbergiä.

SuomiAreenan tilaisuuksissa keskustellaan mm. suomalaisuudesta. Messuteemoina ovat mm. lapset, nuoret & lukeminen, kääntäminen ja sananvapaus. SuomiAreena -keskustelujen teemoina pe-la ovat Ruotsi Suomessamme – Suomen ja Ruotsin ikuinen side ja Suomesta on moneksi - mitä on suomalaisuus nyt? Kari Lumikeron vetämiin keskusteluihin osallistuvat mm. kansanedustajat Erkki Tuomioja, Juhana Vartiainen, Eva Biaudet, Nasima Razmyar sekä tietokirjailijat Marjo Vilkko ja Andre Noël Chaker.

Volter Kilpeä tauotta lukumaratonilla

Kirjan vuoden, Kirjamessujen Kustavi–teeman sekä Kustannusosakeyhtiö Otavan 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Otava lahjoittaa jokaiselle Kirjamessujen kävijälle sunnuntaina 4.10. Volter Kilven klassikkoteoksen Alastalon salissa (1933). Lisäksi koko messujen aikanaa luetaan taukoamatta klassikkoteosta. Lukumaratonin järjestää Kustavin kirjallisuusyhdistys.

Toisen kotimaisen teema-alueemme, suositun mökkikunnan ja korkeatasoisesta Volter Kilpi –kirjallisuusviikostaan tunnetun Kustavin messuohjelmassa mm. tutustutaan Kustavin kesäasukkaisiin ja heidän taiteelliseen työskentelyynsä paikkakunnalla; kirjailija Leena Krohniin ja kuvataiteilija Inari Krohniin. Suhteestaan Kustaviin kertoo myös kirjailija Jörn Donner.

Messuilla soi juhlavasti Sibelius

Osana Kustavi-Saamenmaa-yhteislavan ohjelmaa kuullaan 3.10. Jean Sibeliuksen Ylistys taiteelle -kuoroteos, johon Volter Kilpi on tehnyt suomenkieliset sanat. Esitys toteutetaan yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin ja Key Ensemblen kanssa.

Jean Sibelius 150 –juhlavuoteen liittyen 4.10. nautitaan Säkenöivä Sibelius –juhlavuoden kirjoja & musiikkia –ohjelmakokonaisuudesta, jonka Kirjamessut järjestää yhteistyössä Turun Musiikkijuhlien kanssa ja jossa kuullaan mm. oopperalaulaja Waltteri Torikkaa ja pianisti Marko Hilpoa, pianisti Erkki Korhosta sekä joukkoa Sibeliuksesta uutuusteoksen julkaisseita kirjailijoita, kuten Juha-Pekka Koskista ja Jenni Kirvestä.

Kirjamessuilla esiintyvät myös mm. Sofi Oksanen, Kari Hotakainen, Katja Kettu, Riikka Pulkkinen, Matti Rönkä, Laila Hirvisaari, Anna Kortelainen, Leena Lander, Riikka Pulkkinen, Mauri Kunnas, Timo Parvela, Antti Holma, Heli Laaksonen, Jarkko Ruutu, Juha Hurme, Karin Ehrnrooth, Matti Klinge, Merete Mazzarella, Riikka Ala-Harja, Alexandra Salmela, Heli Laaksonen, Siri Kolu, Riku Rantala & Tunna Milonoff, Marion Rung ja islantilainen sarjakuvataiteilija Hugleikur Dagsson.

Virosta Kirjamessuille saapuvat kirjailijat Rein Raud, Roland Tõnisson, Ilmar Taska, Indrek Hargla, Meelis Friedenthal, Kätlin Kaldmaa, Asko Künnap, Aare Pilv ja Maarja Pärtna.

Koko ohjelma kirjamessujen uudistuneilta sivuilta osoitteesta www.kirjamessut.fi.


alanavigaatio