unikankare_kirjallisuus (4K) navigaatio
2.10.2015
Kuvat: Anneli Perkiö


KRITIIKIN PUNNUKSET AURA OF PUPPETSILLE

Suomen arvostelijain liiton Turun osaston Kritiikin Punnukset -tunnustuspalkinto on myönnetty turkulaiselle nukketeatteriyhteisö Aura of Puppetsille. Kritiikin punnukset jaetaan varsinaissuomalaisille taiteilijoille pitkäaikaisesta, valtakunnallisestikin merkittävästä kulttuurityöstä. Aura of Puppets palkittiin ansiokkaasta työstä nukketeatterin hyväksi.

Turkulaisten nukketeatteritaiteilijoiden yhteenliittymä Aura of Puppets edistää nukketeatteritaiteen näkyvyyttä ja saavutettavuutta sekä lisää alan tunnettavuutta. Verkostomaisesti toimiva Aura of Puppets on edelläkävijä vapaan taidekentän rakenteiden kehittämisessä. 30 ammattitaiteilijan muodostaman verkoston keskeisiä tehtäviä on taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksien ja alan yleisten toimintaedellytysten kehittäminen.

ki_Messut2015_kannukset (56K)Turkulainen nukketeatteri on tullut tunnetuksi erityisesti aikuisille suunnatuista esityksistään. Aktiivinen taiteilijayhteisö tuottaa vuosittain toistakymmentä ensi-iltaa. Esitystoiminnan lisäksi verkosto tarjoaa mm. työpaja-, kurssi- ja koulutuspalveluita.

Aura of Puppets –taiteilijoiden yhteistuotanto Myrsky (2013) nostatti turkulaisen nukketeatterin suuren yleisön tietoisuuteen, ja teki alaa tutuksi niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Tänä syksynä TEHDAS Teatterissa nähdään verkoston toinen yhteisponnistus Romeo & Julia (2015), joka on vaikuttava nykynukketeatteriesitys ihmisarvoisen elämän puolesta.

"Romeo & Julia on kaikessa bunuelmaisuudessaan hyvä esimerkki Aura of Puppets -ryhmän hienosta ja yllätyksellisestä toiminnasta," sanoi Kari J. Kettula ojentaessaan palkinnon arvostelijain liiton puolesta.

Toinen punnus monikulttuurisuusvaikuttajalle

Turkkilaissyntyinen toiminnanjohtaja Hulya Hissu Kytö sai Kritiikin punnuksen monivuotisesta ja tuloksellisesta työstään maahanmuuttajien kielitaidon kehittämisestä, kotouttamisesta sekä heidän itsetuntonsa ja elämänlaatunsa kehittämiseksi tehdystä kulttuurityöstä. Kydön organisoimat DaisyLadies, DaisyEläkeläiset, DaisyGentlemen ja DaisyYoung Club ovat lisäksi luoneet maahanmuuttajien ja kantaväestön välille siltaa esittelemällä kekseliäästi eri maiden arkea ja juhlaperinteitä. Toiminta jatkuu Turussa ja työstä saadut kokemukset ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan.

Taikapunnus Kirjahyrrälle

Naantalissa viime kesänä onnistuneesti toteutettu lasten- ja nuorten kirjallisuustapahtuma Kirjahyrrä sai samassa tilaisuudessa uuden Taikapunnus-palkinnon kulttuurisesta läpimurrosta. Pekka Vartianen ja hänen työryhmänsä ja yhteistyökumppaninsa saivat aikaan korkeatasoisen, hauskan ja monipuolisen naantalinnäköisen kirjallisuustapahtuman, joka toteutettiin eri puolilla kaupunkia, kouluissa ja toreilla. Tärkeä työ jatkuu edelleen ensi vuonna.


alanavigaatio