navigaatio
18.10.2010
Teksti ja kuvat: Karoliina Laakso


ETNIA-FILMIFESTIVAALI ESITTELI ALKUPERÄISKANSOJEN KIRJOA

Etnia-filmifestivaali järjestettiin tänä vuonna yhdeksättä kertaa ML Media Liv Ab:n auditoriossa 7.10.- 10.10., ja se sai paikalle pari tuhatta alkuperäiskansoista kiinnostunutta kävijää.

Ugandalaisen Caroline Kamyan Imani -elokuva.Festivaali on järjestetty vuodesta 2000 lähtien, ja se on kasvanut pienimuotoisesta dokumenttitapahtumasta myös eteläisen pallonpuoliskon laatufiktioita esitteleväksi elokuvafestivaaliksi. Aiempina vuosina festivaali on keskittynyt johonkin tiettyyn maanosaan, mutta tänä vuonna festivaaleilla nähtiin filmejä eri puolilta maailmaa.

Festivaali on vuosien aikana kasvanut paitsi kävijämäärältään myös taiteelliselta tasoltaan: tämän vuoden ohjelmisto oli erityisen laadukas sekä fiktioiden että dokumenttien osalta, mistä esimerkkeinä voitaisiin mainita tämän ja viime vuoden Berliinin elokuvajuhlien voittajafilmit turkkilainen Bal ja perulainen La Teta Asustada. Filmifestivaalin taso onkin hämmästyttävä ottaen huomioon, että sen järjestää pieni turkulainen kansalaisjärjestö Etnia ry lähes täysin vapaaehtoisin voimin.

Festivaalikoordinaattori Rebecca Frilund kertoo, että festivaalin tarkoituksena on tutustuttaa länsimainen ihminen alkuperäiskansojen tilanteeseen ympäri maailmaa ja samalla laajentaa eurosentristä maailmankuvaamme.

Sunnuntai-iltapäivän kuhinaa Etnian infopöydässä.- Etnia ry toimii alkuperäiskansakysymysten parissa, joten festivaalien ohjelmatarjonnan pääpaino on alkuperäiskansoista kertovassa dokumentissa, mutta mukana on nykyään fiktiotakin houkuttelemassa suurta yleisöä. Fiktioissa pyritään kiinnittämään huomiota niiden sanomaan ja siihen, että ne kertovat jotakin maailmasta, jossa elämme. Pelkän viihteellisen arvon omaavia elokuvia emme näytä, Frilund sanoo.

Etnia-filmifestivaalilla on käynyt kautta sen historian ulkomaisia ja kotimaisia ohjaaja- ja asiantuntijavieraita, jotka tuovat oman lisämausteensa tapahtumaan. Tänä vuonna vieraiksi saapuivat ugandalainen ohjaaja Caroline Kamya, kongolainen pygmiasiantuntija Marius Billy, suomalainen ohjaaja Jouko Aaltonen sekä Meksikossa ihmisoikeustarkkailijana toiminut Meri Mononen-Matias ja hänen sapoteekki-intiaanimiehensä Audberto Matias.

Ohjaajat ja asiantuntijat vastasivat filmien esityksen ohessa yleisön kysymyksiin. Esimerkiksi Meri Mononen-Matias ja Audberto Matias valottivat yleisölle dokumentin A Little Bit of So Much Truth jälkeen tilannetta Meksikon köyhässä osavaltiossa Oaxacassa, missä aktivisti Jyri Jaakkola ammuttiin kuluvan vuoden keväällä. Caroline Kamya puolestaan toi esille harvinaislaatuista ugandalaista elokuvakerrontaa Imani -elokuvansa kautta.

Festivaalikoordinaattori Rebecca Frilund.Rebecca Frilund nautti festivaalitunnelmasta ja kertoi tämänvuotisen festivaalin olleen jälleen kerran mieleenpainuva:

- Erityisesti jäi mieleen ihanat ihmiset: katsojat, vapaaehtoiset ja festivaalivieraat. Filmeistä jäi parhaiten mieleen Khadak, Mongoliasta kertova eeppinen ja äärimmäisen visuaalinen fiktio. Se kertoi kuitenkin todellisesta, nomadielämäntapaa nykypäivänä koettelevasta vitsauksesta eli nomadien pakkosiirroista kaupunkeihin. Filmin unenomainen kuvamaailma elää lopun ikäni kanssani.

Etnia-filmifestivaali järjetetään taas ensi vuoden syksyllä, ja tarkoitus on jatkossa yhä enenevissä määrin panostaa filmien laatuun. - Kannattaa äänestää jaloillaan ja saapua katsomaan elokuvia ja dokumentteja. Dokumentit ovat ilmaisia ja elokuvat erittäin halpoja. Tulemalla äänestät pienten kulttuuritapahtumien järjestämisen puolesta Turussa ja pääset maailmanympärysmatkalle eteläiselle pallonpuoliskolle minimaallisella hinnalla ja hiilijalanjäljellä, muistuttaa Rebecca Frilund.

Etnia ry:llä on toimintaa ympäri vuoden, joten alkuperäiskansojen kysymyksistä kiinnostuneiden kannattaa tutustua yhdistykseen muutenkin: vapaaehtoista työvoimaa tarvitaan esimerkiksi Ensimmäiset kansat -lehden teossa. Rebecca Frilund toivottaa uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan ja Uudenmaankatu 1:n toimistolle.


ETNIA-FESTIVAALI