unikankare_musiikki (4K) navigaatio
17.11.2010
Teksti ja kuvat: Karoliina Laakso


SINFONIAA INTERNETISSÄ
Sävelsilta on uraauurtavaa netti-tv:tä

Arttu Lehtovaara ohjaajan pallilla. Filharmonikkojen Marjukka Lieppinen lukee partituuria.Viime toukokuusta asti on Turun filharmonisen orkesterin konserteista voitu nauttia internetin kautta Sävelsilta - Musiikillisia kohtaamisia merten yli -ohjelmasarjassa. Idea on alun perin lähtöisin filharmonisen orkesterin intendentiltä Marja-Liisa Lieppiseltä, ja käytännön toteutuksesta vastaavat Turun aikuiskoulutuskeskuksen viestinnän opiskelijat yhdessä orkesterin kanssa. Nettikonsertit syntyivät Turun filharmonikkojen tarpeesta saada suoria konserttilähetyksiä, ja niiden tarkoituksena on täydentää normaalia konserttitarjontaa, ei niinkään korvata sitä. Jo ensimmäistä lähetystä katseltiin peräti 19 eri maassa, ja nettikonsertit ovatkin filharmoniselle orkesterille erittäin hyvä markkinointikanava.

Kuluvan syksyn aikana nettikonsertteja nähdään yhteensä kuusi, ja ensi vuoden puolella on 12 lähetystä. Konserttien väliajoilla tullaan näkemään kulttuurimakasiiniohjelmaa, kuten kapellimestarien ja solistien haastatteluja, ja jatkossa myös ohjelmaa esimerkiksi turkulaisista taidemuseoista. Akk:n opiskelijoiden on tarkoitus jatkossa laajentaa repertuaaria myös muunlaisiin kohteisiin: onhan netti-tv modernin tekniikkansa vuoksi helppo viedä minne tahansa, kuten kirjastoihin tai kouluihin.

- Nykyisessä tilanteessa, jossa musiikinopetusta on supistettu huomattavasti, olisi netti-tv:ssä videochatteineen ja web-kameroineen huomattava potentiaali myös musiikkikasvatuksessa. Tätä kautta koululaiset voisivat esimerkiksi reaaliaikaisesti esittää kysymyksiä kapellimestarille, visioi Marja-Liisa Lieppinen.

Kaarinalainen toimittaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Esa Silander on toiminut lähetysten vastaavana tuottajana ja samalla ohjannut opiskelijoiden työskentelyä. - Olen ollut vaikuttunut opiskelijoiden mielettömästä venymisestä ja motivaatiosta projektin aikana. Opiskelijat ovat olleet ensimmäistä kertaa ohjaamassa ja tekemässä tv-lähetyksiä, mutta kerronta on ollut silti parhaimmillaan mukaansatempaavaa kuin tanssi. Toki pientä mokailua on tapahtunut, mutta sellaista sattuu ammattilaisillekin, Silander sanoo. Suorassa lähetyksessä opiskelijat joutuvat todella laittamaan kaikkensa peliin, ja paineet ovat hektisessä tilanteessa kovat.

- Tv-kerronnan lähtökohtana ovat konsertin "starat", kuten kapellimestari, Silander kertoo. Yksi kamera kuvaakin koko ajan kapellimestaria edestäpäin, ja tätä kuvaa käytetään Silanderin mukaan "pelastusrenkaana" tilanteessa, jossa jokin menee pieleen. Kuvauksissa on yhteensä kuusi eri robottikameraa. Niiden liikuttelusta vastaavat ohjaamossa kuvaaja, miksaaja ja ohjaaja. Lisäksi filharmonisen orkesterin puolesta paikalla ovat varoittaja eli partituurin lukija sekä äänimestari Eerik Hovi. - Äänipuolen kalusto oli meillä talossa jo ennestään lähes valmiina, Hovi kertoo. - Konserteista on tullut hyvää palautetta, mutta toki myös jonkin verran kehittämisideoita kuvakulmien suhteen varsinkin tuttavilta ja muusikoilta, Hovi jatkaa.

Miksaaja Mikko Järviö ja kuvaaja Mikko Ahola tekevät suoraa lähetystä.Päiväkonsertin ohjaajana 21.10. toiminut Arttu Lehtovaara oli ensimmäistä kertaa ohjaajan pallilla. - Ohjaaminen on vaikeaa, todella vaikeaa, Lehtovaara huokaisi. Asioita oli hänen mukaansa kuivaharjoiteltu ja käyty läpi ammattiohjaajan kanssa, mutta suora lähetys on aina suora lähetys. - Toivomuksissa on alusta alkaen ollut, että tätä kautta työllistyisimme myös jatkossa, Lehtovaara ja miksaajana myös ensimmäistä kertaa toiminut Mikko Järviö kertoivat. Elokuva- ja tv-alan työllistymismahdollisuudet eivät näytä kovin ruusuisilta, joten nuorille miehille kelpaisivat mitkä tahansa alan työt, myös toistaiseksi marginaalisen netti-tv:n ulkopuolelta. Tuottaja Esa Silander näki tilanteen kuitenkin optimistisena. - Netti-tv on tulevaisuutta ja kasvava ala: jatkossa opiskelijoita voivat työllistää monet eri tahot kunnista kaupallisiin yhtiöihin. Akk:n opiskelijat Turun filharmonisen orkesterin kanssa ovatkin tärkeitä uranuurtajia netti-tv:n lanseeraamisessa Suomeen.

Seuraavat nettikonsertit ovat 18.11. ja 19.11. klo 19, jolloin Kaikuja Välimereltä Uuteen maailmaan -konsertissa saa kantaesityksensä filharmonikkojen uusin tilausteos, säveltäjä Yrjö Hjeltin Komposition I. Muina ohjelmanumeroina kuullaan Édouard Lalon viulukonsertto Symphonie espagnole ja Antonín Dvorákin sinfonia Uudesta maailmasta. Konsertin johtaa orkesterin Sian Edwards ja solistina soittaa viuluvirtuoosi Kristof Baráti.

Muut syksyn 2010 verkkokonsertit:

  • 2.12. klo 19 Kollegiaalista kilvoittelua Mozartin kanssa
  • 6.12. klo 15 Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti


    KALENTERI | TURUN FILHARMONISEN ORKESTERIN NETTIKONSERTIT

  • alanavigaatio