Unikankare - kulttuurimedia navigaatio

HÄIRIÖTEKIJÄ
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Käsikirjoitus: Aleksi Salmenperä, Samu Heikkilä, Jani Volanen

Pääosissa: Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Pirjo Lonka, Elena Leeve, Jani Volanen.
Kesto 85 min.
© 2015 Mjölk Movies.

PPPP

HÄIRIINTYNYTTÄ NAURUA

el_Hairiotekija4 (36K)Aleksi Salmenperä (Lapsia ja aikuisia, 2004, Miehen työ, 2007, Paha perhe, 2010, Alaska Highway, 2013) on monipuolinen ohjaaja. Tällä kertaa hän on tarttunut Q-teatterin parin vuoden takaiseen menestysnäytelmään Häiriötekijä ja ohjannut siitä oman, itsenäisen teoksensa. Ihmebantumaista ja studiojulmahuvimaista pikimustaa huumoria tihkuva elokuva koostuu kymmenestä eri tarinasta. Punaisena lankana elokuvassa toimii outo, nyrjähtänyt tunnelma, mutta myös konkreettinen punainen lanka yhdistää alkua ja loppua. Mjölk Movies Oy:n Yrjö Nieminen ja Mikko Tenhunen ovat tuottaneet mielipuolisen hauskan episodielokuvan, jonka useat kohtaukset jäävät absurdisuudessaan mieleen pitkäksi aikaa.

el_Hairiotekija3 (36K)Kymmenessä novellinkaltaisessa tarinassa kerrotaan hetkistä, joissa syntyy nolostuttavan hassuja ja häiritsevän omalaatuisia kuvia nyky-yhteiskunnan ihmisistä, paineissaan ja rooleissaan. Tommi Korpelan salakavalasti sadistinen kiinteistövälittäjä, miehinen erämies Ukko, ahdistusta herättävä miesvauva, mielikuvitusystäväänsä hautaava herrasmies, Bakerille pyrkivä, silmissä vanheneva bilettäjä ja kulinarismissaan äärimmäisyyksiin menevä Patakakkos-mies saavat vastaansa Eero Ritalan menoa ihmettelevän nykymiehen eri rooleissaan. Pirjo Lonkan muistikatkoksista ja burn outista kärsivää opasta ihmettelevät ilmeettömät japanilaisturistit. Rakastetun aatelisrouvan (Elina Knihtilä) kuolema ei menekään käsikirjoituksen mukaan, vaan muuttuu fyysisesti ja henkisesti brutaaliksi estottomuudeksi, jota läheiset katselevat voimattomina ja kiusaantuneina. Jani Volasen esittämä, ennen niin näkymätön Veli yrittää yhtäkkiä olla kaikkien kaveri, kohtalokkain seurauksin. Katsoja tuntee suorastaan huonoa omaatuntoa groteskien kertomusten traagisista tilanteista huvittuessaan.

el_Hairiotekija1 (43K)Häiriötekijä (2015) kuvailee kulttuurimme kummallisuuksia kutkuttavasti. Salmenperä on aikaisemminkin kertonut elokuvissaan ihmisistä outouden rajamailla, nyt rajamailta on siirrytty sille vinksahtaneemmalle puolelle. Myös näyttelijöiden ohjaus on vakuuttavaa; aina ilahduttavan Tommi Korpelan lisäksi useassa tarinassa tärkeänä sivuhenkilönä esiintyvä Elena Leeve ihastuttaa herkkyydellään ja rytmin tajullaan. Heikki Färmin tumma ja ahdistava tai valoisuudessaan kaiken paljastava kuvaus tekee elokuvasta kokoelman satuttavan koomisia kuvia.

Suomalaista hulluutta kuvatessaan Häiriötekijä osuu useimmiten maaliinsa. Kaikkien elokuva se ei kuitenkaan ole. Ällöttävät tilanteet ja ihmismielen pimeys voivat olla liikaa herkemmille katsojille. Elokuva kertoo melkein liian rehellisesti omituisuudestamme kaiken pintakorean asiallisuuden ja sovinnaisuuden alta pilkottamassa. Häiritsevän hauskaa elokuvaa on suositeltava kaikille niille, jotka eivät pelkää sitä hetkeä, kun mieleen hiipii ajatus: saako tälle enää edes nauraa?

MARI LINDQVIST


KINOPALATSI