Unikankare - kulttuurimedia navigaatio

KÄTILÖ
Ohjaus: Antti J. Jokinen
Käsikirjoitus: Antti J. Jokinen, Katja Kettu

Rooleissa: Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Tommi Korpela, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Johannes Brotherus.
Kesto 119 min.
© 2015 Solar Films.

PPP½

KÄTILÖN SOTA

© Solar Films.Antti. J. Jokinen on Sofi Oksasen kirjaan perustuneen, onnistuneen Puhdistus-elokuvan jälkeen tarttunut toiseen vahvaan kirjamenestykseen, Katja Ketun Kätilöön. Ketun Kätilön lumo perustuu väkevän runolliseen, elämänmakuiseen kieleen ja moniulotteiseen kerrontaan, jossa näkökulmat vaihtelevat. Elokuvaksi runollisuus ja kouriintuntuvuus ei ole valitettavasti taipunut kuin muutamiksi lyhyiksi, vaikka sitäkin vaikuttavimmiksi hetkiksi. Pinnalle Jokisen Kätilöstä nousevatkin sodan kauhut ja elokuvan alun syntymän ja kuoleman läheisyyden katkerat tunnelmat. Myös pääosan esittäjän Krista Kososen Helena on vaikuttava ilmestys, turvallisuutta hohkaavassa, voimakkaassa ja periksi antamattomassa hahmossaan. Elokuvan rakkaustarina jää kuitenkin harmittavasti sodan jalkoihin ja visuaaliseksi hempeilyksi. Ulkoisesti näyttävä Kätilö (2015) hätkähdyttää ja ihastuttaa, mutta jää turhan etäiseksi. Kiitos kuitenkin Ketun upean tarinan se onnistuu myös koskettamaan. Sotaelokuva tavallisten ihmisten, lasten, naisten näkökulmasta on aina enemmän kuin tervetullut. Pahan voittaminen hyvyydellä, rakkauden voima painottuu elokuvassa ja tekee siitä ajattomalla tavalla tärkeän.

© Solar Films.Vikasilmäksi haukuttu Helena (Krista Kosonen) toimii Lapissa kätilönä sodan kynnyksellä 1944. Työ on raadollista, syyllisyyden ja salailun kirjomaa. Saksalaissotilaiden ja nuorten suomalaisnaisten rakkauden hedelmät eivät ole toivottuja yllätyksiä. Helena kamppailee elämän puolesta, kuolemaa vastaan ja tuntee voimattomuutta. Rakastuminen saksalaissuomalaiseen SS-upseeriin, sotakuvaaja Johannekseen (Lauri Tilkanen) saa hänet näkemään toivon ja uuden elämän pilkahduksen. Helena seuraa miestä Titovkan vankileirille Petsamoon. Siellä sairaanhoitajana toimiessaan hän törmää sodan julmuuksiin kauheimman kautta, ihmiskokeita, sadistisuutta ja ihmisraunioiden keskinäistä kamppailua todistaessaan. Sodan traumatisoima, lääkeriippuvainen Johannes hakee Helenasta turvapaikkaa sodan kauhuista. Vain rakkaus ja pako jonnekin, puolueettomalle maaperälle, aukkoon kartalla vaikuttavat ainoilta mahdollisuuksilta selvitä.

© Solar Films.Rauno Ronkaisen uskomattoman upea kuvaustyö maalaa sodan karmeutta; likaisuutta, kaoottisuutta, jylhän vaikuttavissa maisemissa tapahtuvaa mielettömyyttä ja rakkauden kauneutta kaiken rumuuden keskellä. Myös elokuvan roolityöt ovat kauttaaltaan taitavia ja koskettavia. Krista Kososen ehdoton määrätietoisuus ja turvaa huokuva vahvuus vakuuttaa. Leea Klemolan kaiken nähnyt Aune ja Pirkka-Pekka Peteliuksen tragikoominen Jouni jäävät vaikuttavina, ristiriitaisina persoonina mieleen elokuvan päätyttyäkin. Jotain jää kuitenkin puuttumaan Johanneksen ja Helenan väliltä ja elokuvassa paljon painotusta saavasta rakkaustarinasta sen myötä jotakin tärkeää. Sodan mielettömyys ja auttamisen välttämättömyys nostavat elokuvan sanoman kuitenkin oikealle taajuudelle. Tässä elokuva onnistuu jopa kirjaa paremmin, kiitos ohjauksen, mutta myös kuvausryhmän taituruuden. Tästä syystä Jokisen Kätilöä voi suositella myös Ketun kirjan lumoamille. Ajankohtainen elokuva, kaiken kaikkiaan.

MARI LINDQVIST


KINOPALATSI