Unikankare - kulttuurimedia navigaatio

MIEKKAILIJA
Ohjaus: Klaus Häro
Käsikirjoitus: Anna Heinamaa

Rooleissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Liisa Koppel.
Kesto 99 min.
© 2014 Making Movies Oy, Kick Film & Allfilm.

PPP½

MIEKKAILLEN KOHTI TOIVOA

Kuva Tuomo Manninen.Klaus Härö (Näkymätön Elina, 2003, Äideistä parhain, 2005, Postia pappi Jaakobille, 2009) on tunnettu niukasta ja eleettömän kauniista tyylistään. Härön elokuvissa on usein menetyksen kokeneita ihmisiä, monet vieläpä lapsia, joita hän myös osaa herkkävaistoisesti ohjata. Yhteinen piirre elokuvissa on ollut vakavuus ja se, että ne eivät useinkaan vaikuta suomalaisilta teoksilta. Tällä kertaa asiaa ei voi ihmetellä. Härön elokuva on tehty virolaisten näyttelijöiden ja työryhmän voimin ja tapahtumatkin sijoittuvat Stalinin kauden lopulle, 1950-luvun Haapsaluun, jossa elokuva on myös kuvattu. Anna Heinämaan taidokas käsikirjoitus kertoo tositarinan miekkailijataituri Endel Nelisistä, joka on lähtenyt Leningradin valtion urheiluyliopistosta pakoillakseen salaista poliisia ja muuttanut pikkukaupunkiin alakoulun opettajaksi. Isänsä neuvostomiehityksessä menettäneet pojat ja tytöt ottavat uuden opettajan, Endelin avosylin vastaan. Endelin on kuitenkin päätettävä, ottaako hän riskejä oman turvallisuutensa uhalla, säilyttääkseen lasten luottamuksen ja toivon paremmasta huomisesta. Itä-Euroopan tapahtumien vuoksi tälläkin hetkellä ajankohtainen Miekkailija (2014) kertoo toivosta, joka kytee pinnan alla, pakoilun loppumisesta ja taistelusta, kun on näytettävä esimerkkiä rohkeudesta, etenkin tuleville sukupolville.

Kuva Tuomo Manninen.Nuori mies, Endel (Märt Avandi), saapuu junalla Haapsaluun 1950-luvun alussa. Hän on saanut viran opettajana ja alkaa vetää lapsille opettamisen lisäksi urheilukerhoa. Urheiluvarusteista on pulaa ja oppilaista nuori Marta (Liisa Koppel) löytää Endelin miekkailuvarusteet. Yhtäkkiä Endel onkin opettamassa isolle joukolle lapsia suurta intohimoaan, perehdyttämässä heitä miekkailun saloihin. Byrokratiaan mieltynyt rehtori (Hendrik Toompere) ei lainkaan ymmärrä tätä eikä pidä miekkailua kommunistisena urheilulajina. Hän haistaa palaneen käryä ja alkaa selvittää nimensä muuttaneen Endelin taustoja. Miekkailu on pian lapsille itseilmaisun väline ja tärkeämpi kuin mikään harrastus ikinä ja Endelistä on nopeasti muodostunut heille isähahmo. Lahjakkaiksi kehittyneet lapset haluavat lähteä Leningradiin valtakunnalliseen koululaisten miekkailuturnaukseen. Matkaan lähteminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista. Endel saattaa menettää vapautensa ja paljastua, jos hän palaa lasten kanssa vanhaan opiskelukaupunkiinsa. Pitäisikö hänen pakoilla edelleen, ehkä loppuelämänsä vai riskeerata oma turvallisuutensa lasten tähden? Onko hänellä oikeastaan edes vaihtoehtoja?

Kuva Tuomo Manninen.Miekkailija on visuaalisesti ja ajatuksellisesti ehjä teos. Tuomo Hutrin maalauksellinen kuvaus tukee upeasti tarinaa. Märt Avandin viileä karisma ja muiden näyttelijöiden paljas eleettömyys on tuttua Häröä ja herkkäkasvoisen opettaja-kollegan, Kadrin (Ursula Ratasepp) kanssa leimahtanut rakkaus hyvällä, vanhanaikaisella tavalla raikasta. Suurimmat tunteenpalot käydään kuitenkin lapsien ja aikuisten välillä. Sotaorpojen lasten luottamus vieraaseen, muualta tulleeseen, uusia tuulia tuovaan mieheen on liikuttavaa ja ajatuksia herättävää. Oikeastaan elokuvan tyyliin ja sanomaan kuuluu selkeä, mutta kiihkoton mustavalkoisuus. Kuten miekkailussakin, itseään on elämässä puolustettava ja pienen Viron Martan taisteltava isoa Moskovan Romanovia vastaan, vaikka usko olisikin koetuksella. Siksi rehtorin ja Kadrin hahmojen sävyjen puuttuminen ei juurikaan häiritse. Myös tietynlainen härömäinen varovaisuus sopii juuri Miekkailijan tarinaan, koska elokuva kertoo ihmisistä, joille varovaisuus on selkärangassa ja pysyvä olotila. Suomalaisille katsojille Klaus Härön Miekkailija on tärkeä muistutus naapurimaamme historiasta ja miten virolaisista on tullut virolaisia. Toisaalta sen tarina aikuisten ja lasten keskinäisestä luottamuksesta on koko elokuvan ydin ja sydän. Miekkaillen pelkoja ja ennakkoluuloja vastaan kevääseen!

MARI LINDQVIST


KINOPALATSI