Unikankare - teatteri&tanssi navigaatio
2.10.2015
Kuva: Otto-Ville Väätäinen


NELJÄNTIENRISTEYS TURUN KAUPUNGINTEATTERIIN

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys saa kantaesityksensä Turun Kaupunginteatterissa Logomo-teatterissa 29. ja 30.1.2016. Tommi Kinnusen esikoisteokseen pohjautuva esitys kuljettaa katsojaansa sadan vuoden takaa nykypäiviin koillismaalaisen perheen kiehtovien vaiheiden kautta. Neljäntienristeyksen näyttämöversio on sukupolvitarina ulkopuolisuudesta, salaisuuksista ja anteeksiannosta.

te_Neljantienristeys (39K)“Jokainen valitsee omat ovensa ja kulkee läpi keittiöiden ja kuistien ja etsii väliköissä uudet ovet, eikä yksikään niistä ole oikea eikä väärä, sillä ne ovat vain ovia.” Neljäntienristeys nimettiin vuonna 2014 Finlandia-ehdokkaaksi ja se voitti ensimmäisen Vuoden kirja -palkinnon sekä Kirjakauppaliiton Kiitos kirjasta -mitalin vuonna 2015. Yhden suvun elämää vahvalla tavalla läpikäyvän teoksen teksti on myyty 14 maahan. Suomessa teosta on myyty yli 50 000 kappaletta.

"Eräiden lukijoiden palautteen mukaan kirja oli alkanut elää päässä valmiina kohtauksina, onpa yksi piirtänyt minulle jopa kuvan mieleen tulleesta tapahtumapaikasta. Neljäntienristeys on kulkenut pitkän matkan. Se sai alkunsa valokuvista, muuttui minun käsissäni proosaksi, Paula Salmisen käsittelyssä draamaksi ja nyt vielä näyttämöllä toiminnaksi. Odotan kantaesitystä kovasti ja olen erityisen kiinnostunut näkemään minkälaisia tapahtumat ovat dramaturgin, ohjaajan, näyttelijöiden ja muiden vaikuttajien mielestä. Minulla on oma käsitykseni, ja toisten ovat yhtä totta kuin minun," Tommi Kinnunen sanoo.

Neljäntienristeys on tarina ihmisistä, jotka kurottavat kohti toisiaan ja sukupolvista, joiden välillä on salaisuuksista rakennettuja seiniä. Esityksen henkilöt katsovat toisiaan vuosien läpi ja pohtivat valitsivatko oikein. Pienissä hetkissä he yrittävät tehdä elämästään itselleen siedettävää. Pitäjänkätilö Maria tahtoo talostaan pidemmän kuin kenelläkään muulla. Hänen avioton tyttärensä Lahja taas tekee kaikkensa sopeutuakseen, saadakseen onnen ja vaientaakseen pahat kielet. Lahjan aviomies Onni on sotasankari ja taitava talonrakentaja, mutta hänellä on salaisuus.

Näytelmän ohjaa Susanna Airaksinen. ”Teksti tuo mieleen paljon voimakkaita ja kiehtovia tunnelmia, tilallisia hetkiä, kuvia. Paarmuskan savuava piippu puolikuolleen synnyttäjän vierellä, Marian vapaudentunne polkupyörän selässä, Kaarina hajottamassa komeroa, jotta saisi tilaa jääkaapille - tilaa itselleen. Rakentaminen ja purkaminen, syntyminen ja kuoleminen.”

Romaanina Neljäntienristeys on saanut kiitosta rikkaasta kielestään ja vahvoista henkilöhahmoistaan. Sen runsas maailma tarjoaa kiehtovan ja haastavan lähtökohdan näyttämötoteutukselle. ”Haluaisin esityksen välittävän katsojille saman tilallisen, ruumiillisen ja aistimellisen kokemuksen, jonka itse saan kirjaa lukiessa. Ensimmäisenä askeleena kohti tätä olemme muuttaneet Logomo-teatterin katsomoa saadaksemme yleisön mahdollisimman lähelle tapahtumia. Katsojat ympäröivät henkilöitä ja taloa, jota nämä asuttavat”, pohjustaa ohjaaja Airaksinen.


alanavigaatio