unikankare_kirjallisuus (4K) navigaatio
4.7.2014


TANSSIVA KARHU JUHA KULMALALLE

Juha Kulmala Turun kirjamessuilla 2013. Kuva Anneli Perkiö.Kajaanin Runoviikolla 2.7. jaettu Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon voitto meni turkulaiselle Juha Kulmalalle. Kulmalan viime vuonna julkaistu neljäs runokokoelma Pompeijin iloiset päivät palkittiin raadin "jyrkän yksimielisellä päätöksellä". Teoksen on kustantanut Savukeidas.

Raadin mielestä Juha Kulmalan teoksessa karheiden ja puheenomaisten runojen kuvasto vyöryy häkellyttävän massiivisena, mutta hedelmällisenä. Kulmalan apea, mutta tarkkasilmäinen runoilija liikkuu niin Etelä-Euroopassa kuin kotikaupungissa Turussa. Juha Kulmala kehittää omalakisen upeasti Jarkko Laineesta ja Markku Innosta lähtevää turkulaisen beat-runouden perinnettä. Juha Kulmalan edellinen kokoelma Emme ole dodo (Savukeidas 2009) sai vuonna 2011 ensimmäisen Jarkko Laine -palkinnon kahden edeltäneen vuoden parhaana kaunokirjallisena teoksena.

Tanssivan karhun loppukilpailussa olivat Kulmalan lisäksi Ville Hytönen, Harry Salmenniemi, Pauliina Haasjoki, Sinikka Vuola ja Ralf Andtbacka.

20-vuotisjuhliaan viettävän Ylen Tanssiva karhu -kilpailun palkintoraadin runoilijapuheenjohtajana toimi Harri Nordell. Lisäksi raadissa olivat mukana Yleisradiosta toimittaja, kirjailija J. P. Pulkkinen sekä kirjallisuustoimittajat Tarleena Sammalkorpi ja Marit Lindqvist. Raati seuloi runopalkinnot lähes kahdensadan kokoelman joukosta.

Tanssiva karhu on suuruudeltaan 3 500 euroa ja Kääntäjäkarhu 1 000 euroa. Tanssiva karhu -palkintoa on jaettu vuodesta 1994 alkaen.

Kääntäjäkarhulla palkittiin virolaisen Eeva Parkin toimittama 8+8 -runoantologia. Teoksessa suomalaiset runoilijat esiintyvät viron kielellä ja virolaiset suomen kielellä. Ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa voiton sai antologia, jossa on monta runoilijaa ja kääntäjää.

Valikoiman virontajat ovat Eeva Park, Kättlin Kaldmaa, Kalju Kruusa, Asta Poldmae, Mari-Liis Roos ja Mati Sirkel. Suomentajat ovat Merja Aho, Varja Arola, Jyrki Kiiskinen, Hannu Oittinen, Anniina Ljokkoi ja Katja Meriluoto.


alanavigaatio