unikankare_museot (3K) navigaatio
4.5.2014


KESÄAIKA ALKOI MUSEOISSA

Kesäaika Turun museoissa on koittanut, ja Apteekkimuseo ja Qwenselin talo sekä Luostarinmäen käsityöläismuseo avasivat jälleen ovensa perjantaina 2. toukokuuta. Molemmat museot houkuttelevat kävijöitä ainutlaatuisella historiallaan, mutta myös joka kesäisellä tapahtumatoiminnallaan.

mu_Apteekkimuseo_ikkuna (43K)Apteekkimuseon ja Qwenselin talon uutuutena on lasten oma apteekki. Kesäkuun alussa avattavassa lasten omassa apteekissa lapset pääsevät leikkimään apteekkaria ja asiakasta. Lisäksi 19. heinäkuuta järjestetään lapsille apteekissa Koiramäen tapaan -kierroksia. Yleisöopastuksia järjestetään kesä-, heinä- ja elokuussa päivittäin klo 14 museon aukioloaikoina.

Kesäkuussa 27. päivä saa ensi-iltansa Juhlat! -teatteriesitys. Se on tarina keskikesän juhlista, joihin sekä kutsutut että kutsumattomat vieraat kokoontuvat juhlimaan romanttiseen vaunuvajaan. Musiikillisessa esityksessä historian kerrokset lomittuvat kesäillan tapahtumiin. Esitykset kesäkuussa 27.6. (ensi-ilta) ja 28.6. klo 18 sekä 29.6. klo 14, heinäkuussa 3.7. ja 4.7. klo 18, elokuussa 2.8. klo 18, 3.8. klo 14 ja 14.8. (Taiteiden yö) klo 17 ja klo 19.

Teatteriesityksen teemaan liittyen voi osallistua 12. heinäkuuta järjestettävään Viuhkatyöpajaan, jossa askarrellaan oma viuhka ja opetellaan sen käyttöä.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo on avoinna 2.5.– 31.8. ti–su klo 10–18, to 19.6. klo 10–15, suljettu juhannuksena 20.– 22.6. Museokäynnin lomassa kannattaa poiketa idylliseen museon sisäpihalla sijaitsevaan Cafe Qwenseliin. Kahvilassa tarjoillaan lisäaineettomia kotileivonnaisia 1700-luvun tyyliin. Kahvila on avoinna museon aukioloaikoina.

Käsityöläisten ja muistojen jäljillä

Silloin tällöin on hyvä pysähtyä ja katsoa taaksepäin, ja iloita matkan varrella tehdyistä saavutuksista. Uusi valokuvanäyttely Matkan varrelta – Kuvia ja muistoja Turun Luostarinmäeltä esittelee Luostarinmäen yli 200 vuotta vanhaa historiaa ja käsityöläismuseon vaiheita runsaan 70 vuoden varrelta. Vanhojen valokuvien kautta museokävijälle aukeaa näkymä yli sadan vuoden takaiseen elämään Luostarinmäellä. Vaatimattomat talot kertovat, miten niukoin varoin asukkaiden oli tultava toimeen.

Näyttelyn valokuvat kertovat myös siitä, minkälaista oli asua museossa. Alkuvuosikymmeninä asukkaat työskentelivät museossa ja maksoivat vuokransa hoitamalla talonmiehen tehtäviä. Usein koko perhe osallistui museon toimintaan. Varsinkin lapsille on ollut jännittävää elää Luostarinmäellä ja eri tavoin osallistua museon tapahtumiin.

mu_Luostarinmaki_kesa (34K)Luostarinmäen ainutlaatuinen alue keskellä kaupunkia on myös toiminut kirjailijoiden ja kuvataiteilijoiden inspiraation lähteenä. Muun muassa lastenkirjailija Mauri Kunnas on käyttänyt Luostarinmäkeä esikuvanaan kuvittaessaan Koiramäki kaupungissa -kirjaa.

Näyttelyn lisäksi Luostarinmäellä on runsaasti tapahtumatoimintaa kesäkuusta alkaen. Yleisöopastuksia järjestetään päivittäin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi museon aukioloaikoina sekä lisäksi lapsille suunnattuna Käsityöläisten jäljillä -kierroksia kesä-, heinä- ja elokuussa aina tiistaisin ja torstaisin klo 13.30. Tänä kesänä museo on avoinna myös maanantaisin kesä- heinä- ja elokuussa.

Teemaviikonloput ja lasten lauantait:

 • 7.– 8.6. Luostarinmäki taiteilijan silmin. Turun Sunnuntaimaalarien näyttely.
 • 14.6. Lasten lauantai Arjen askareita: Lapset pääsevät tutustumaan entisajan lapsen arkipäivään ja saavat itse osallistua erilaisiin töihin ja toimiin. Opastetut kierrokset klo 11, 13 ja 15.
 • 5.7. Nepalilainen kansantanssi- ja musiikkiryhmä Everest Nepal Cultural Group esiintyy klo 13.30.
 • 5.– 6.7. Muistoissako vaan? Unohtumaan päässeitä käsityötaitoja. Tunnetko viitelöintitekniikan? Entä miten tehdään tykkimyssy?
 • 19.7. Lasten lauantai Kansatiedettä Koiramäen tapaan. Lapset etsivät Koiramäki-kirjoista tuttuja esineitä. Opastetut kierrokset klo 11, 13 ja 15.
 • 2.8– 3.8. Valokuvan taikaa. Ulkoilma-ateljeessa ikuistetaan muisto museokäynnistä 200 vuotta vanhalla tekniikalla. Millaisena sinä itse näet Luostarinmäen oman kamerasi linssin läpi? Nappaa kuva ja osallistu kilpailuun, paras otos palkitaan.
 • 16.8. Lasten lauantai. Mikä virka värttinällä? Tutustutaan esineisiin ja niiden käyttötarkoituksiin. Opastetut kierrokset klo 11, 13 ja 15.
 • Käsityötaidon päivät 20.– 24.8. Käsityötaidon päivien aikana museon verstaat täyttyvät käsityöalan osaajista, kun Kultaisen Omenan Killan kisällit ja mestarit tulevat esittelemään taitojaan.

  Luostarinmäen käsityöläismuseo on avoinna 2.5.– 1.6. ja syksyllä 1.– 21.9. ti–su klo 10–18. Kesän aukioloajat ovat 2.6.– 31.8. ma–su klo 10–18, to 19.6. klo 10–15, suljettu juhannuksena 20.– 22.6. Museon Kahvila Kisälli sijaitsee vuonna 1851 rakennetussa talossa, aivan museon vieressä. Kahvilasta saa herkulliset itse tehdyt leivonnaiset tai vaikka lounaan. Kahvila palvelee museon aukioloaikoina.


 • alanavigaatio