Unikankare — Kulttuurimedia

A Bigger Splash

  • Ohjaus: Luca Guadagnino
  • Käsikirjoitus: Alain Page, David Kajganich
  • Rooleissa: Tilda Swinton , Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson.
  • Kesto 124 min.
  • © 2015 Frenesy Film Company, Cota Film.

PPP½

A BIGGER SPLASH – JOUTILAIDEN MURHEET

Ohjaaja Luca Guadagnino (I Am Love, 2009, Bertolucci on Bertolucci, 2013) on tehnyt sensuellin jännitysnäytelmän, joka tapahtuu Välimeren auringon alla. Joutilaiden, kaiken nähneiden elämää piinaavat mustasukkaisuus, himot ja rakkaus rockiin. Tähtinäyttelijät Tilda Swintonista Ralph Fiennesiin kertovat Jacques Derayn alkuperäisteoksen Vaarallinen loma (1969) tarinaa, sukupuoliroolit käännettynä toisinpäin. Ilahduttavasta kääntötempusta huolimatta David Hockneyn maalauksesta nimensä saanut elokuva ei säilytä täysin jännitettään. Elokuvaa katsoo mielikseen, kuin onnistuneimpia matkakuvia. Kuvia, joiden taakse liittyy usein oma salainen tragediansa. A Bigger Splash (2015) ei tragediaansa täysin tavoita. Myös elokuvassa vilahtelevat tapahtumapaikkaan, Pantellerian saareen maihin nousseet afrikkalaiset pakolaiset muistuttavat päähenkilöiden murheiden pienuudesta.

Rock-tähti Marianne Lane (bowiemainen Tilda Swinton) on toipumassa italialaisella saarella äänihuulileikkauksesta miesystävänsä (Matthias Schoenaerts) Paulin kanssa. Mariannen ex-mies, musiikkituottaja Harry (Ralph Fiennes) saapuu paikalle yllättäen tyttärensä Penelopen (Dakota Johnson) kanssa ja pilaa pariskunnan nautinnollisen, hiljaisen loman. Harry on Mariannelle muistutus menneestä, niin hyvässä kuin pahassa, ja hänellä on edelleen tunteita Mariannea kohtaan. Lolitamaisella tyttärellä Penelopella on omat metkunsa mielessä. Draamalta ei voida välttyä, vaikka suvaitsevaisia ja kaiken kokeneita ollaankin.

A Bigger Splashin tyylikäs näytteleminen ja kauniit maisemat hellivät silmää. Alun eleetön, eroottinen ja puheelta vapaa tunnelmointi Mariannen ja Paulin seurassa antaa odottaa paljon. Hieman toyboymainen Matthias Schoenaerts, vakuuttava rock-stara Tilda Swinton ja tunnelman pilaava, tutun oloinen rääväsuu-tuottaja Ralph Fiennes pelaavat mainiosta yhteen ja osaavat yllättää. Sen sijaan Dakota Johnsonin Penelope on turhan ennalta arvattava ja muovinen, eikä alkuperäiselokuvan Jane Birkinin karismaa ole havaittavissa lähimaillakaan. Yhteiskunnallisen näkemyksen tuominen elokuvaan on ilahduttavaa, mutta toisaalta päälle liimattua. Pakolaisten ongelmat kun eivät mitenkään päähenkilöitä kosketa eivätkä varsinkaan päähenkilöiden tylsistyneisyydestä johtuva intohimodraama-kehittelyt pakolaisia. Alkuperäiselokuvaan ei tule mitään uutta eikä parempaa, eikä se tavoita aina katsojan syvempiä tunteita draaman tasolla. Sen sijaan elokuvan henkilöt tutunkaltaisuudessaan ja läsnäolossaan sävähdyttävät, elokuvan musiikkia myöten.

A Bigger Splash on omalla tavallaan nautinnollinen elokuva. Sen herättämät tunnelmat ja hehku viipyvät pitkään iholla. Suurempia oivalluksia elokuvasta on silti vaikea saada. Mutta ehkei tarvitsekaan, hehkukin kun joskus riittää.

MARI LINDQVIST