Unikankare — Kulttuurimedia

Ken on Don Rosa?

Teksti Vesa Kataisto

KEN ON DON ROSA?

Italialaista sukua oleva, Barksin ankkasarjoihin hurahtanut Rosa on alkuperäiseltä ammatiltaan rakennusinsinööri.

Sarjakuvat ovat aina olleet lähellä Rosan sydäntä. Tiettävästi miehellä on varsin mittava sarjakuvakokoelma säilöttynä talonsa alla olevaan, Rosan itsensä suunnittelemaan varastohalliin.

Rosa aloitti sarjakuvittajan uransa piirtämällä lähinnä Disney-fanilehtiin. Kulmikas tyyli ei vielä vakuuttanut, mutta työ kehittää. Insinööriajoistakin on hyötyä – katsokaa Rosan sarjoissa esiintyviä, pikkutarkasti piirrettyjä rakennuksia. (Rosa piirtää myös Roopen rahasäiliön kolikot sapluunan avulla.)

Rosan unelma piirtää Roope-sarjoja alkoi toteutua, kun Gladstone hyväksyi hänen tarinansa Son of the Sun julkaistavaksi. Ajan kuluessa jutut ovat kehittyneet, eikä Rosa nojaa enää niin paljon oppi-isä Barksiin.

Rosa on tällä hetkellä USA:n ainoa Disney-sarjakuvapiirtäjä. Euroopassa supersuositun Rosan tarinat eivät kuitenkaan ole kelvanneet nykyiselle amerikkalaiselle kustantajalle. Kaikki Rosan sarjat julkaistaan Tanskalaisen Egmontin kautta.

”Suosioni Euroopassa hämmästyttää minua. Kun vierailen amerikkalaisessa sarjakuvatapahtumassa, suuri yleisö pakkautuu supersankaripiirtäjien ympärille. Minä saan väitellä rauhassa parinkymmenen Barks-fanin kanssa. Euroopassa olen kuin rokkitähti”, lausui Don Rosa viisi vuotta sitten ensimmäisellä Suomen-vierailullaan.

”Roope, Aku ja veljenpojat kiinnostavat minua, koska he ovat jääneet Amerikassa suhteellisen vähälle huomiolle. Mikki kyllä tunnetaan, koska hän on koko Disney-imperiumin logohahmo. Siksi en aio koskaan tehdä Mikki-sarjaa. Se merkitsisi yhtä Roope-tarinaa vähemmän.”

Don Rosalta on ilmestynyt suomeksi kolme kokoelmakirjaa, Kadonneen kirjaston vartijat, Eisner-palkittu Roope Ankan elämä ja teot sekä nyt ilmestyvä Sammon salaisuus. Viimeksimainitun nimitarinassa Roope kohtaa Kalevalaisen merihirviön, Iku-Turson, joka rähinöi Helsingin keskustassa.